Hud

Det finnes utallige hudsykdommer og Mylan har produkter til behandling av akne (kviser), atopisk eksem, solskadet hud, hudkreft, vorter og neglsopp.

Kviser/akne

Akne er en betennelse i talgkjertler i huden, først og fremst lokalisert i ansikt og på øvre del av overkroppen. Årsakene er sammensatt og består av økt talgutskillelse og talg som blokkerer hårkjertler. Talg som blokkerer utløpet fra hårsekker og talgkjertler kalles komedoner eller hudormer. I huden finnes det også bakterier, som sammen med blokkerte talgkjertler fører til betennelse, det vil si rødfarge og hevelse. Hele denne prosessen påvirkes også av hormoner, samt at medfødte hudegenskaper spiller en rolle1.

Nesten alle tenåringer opplever å ha kviser i kortere eller lengre perioder, men noen er mer plaget enn andre. De mest alvorlige tilfellene ser man som regel hos personer i alderen 17-19 år. Menn er hardere rammet enn kvinner. Problemet forsvinner som regel i 25 års-alderen, men noen kan ha akneplager i flere ti-år1.

Aktiniske keratose

Solskadet hud (aktinisk/solar keratose) er en hudskade som skyldes påvirkning fra solen. Det er en svært vanlig tilstand. Forekomsten øker med alderen og er hyppigere hos menn. En typisk pasient har lys hud og har oppholdt seg mye i solen gjennom et langt liv, uten tilstrekkelig solbeskyttelse.

Aktiniske keratoser opptrer vanligvis hos eldre mennesker; først og fremst på soleksponert hud på hodet, i ansiktet, på armer og på hender. Det ser ut som små, røde og skjellende flekker i huden. Flekkene varierer i størrelse fra én millimeter til flere centimeter. Overflaten på flekkene er vanligvis ru som sandpapir, og de kan være lettere å kjenne enn å se. Antall aktiniske keratoser varierer stort fra person til person, alt fra én til flere hundre. De gir vanligvis ingen symptomer, men de kan noen ganger være ømme eller klø2.

Atopisk eksem

Atopisk eksem kalles også atopisk dermatitt eller barneeksem og er en kronisk, kløende hudsykdom som ofte kan være knyttet til andre atopiske sykdommer som astma og allergisk snue. Atopisk eksem er den vanligste typen eksem hos barn og kalles også barneeksem eller vintereksem 3.

Basalcellekreft

Basalcellekreft er en av de vanligste formene for hudkreft og oppstår i det dypeste cellelaget (basalcellelaget) i ytterhuden. Basalcellekreft forekommer hyppigst på hudområder som har vært utsatt for mye sol, som for eksempel ansikt, isse, ører, hals, bryst, hender og rygg. Denne kreftformen sprer seg så godt som aldri, men kan gjøre omfattende skade på vevet i området som er rammet dersom tilstanden ikke behandles tidlig nok 4.

Les mer på hudguide.no

Vorter

En vorte er en liten utvekst på huden forårsaket av viruset Humant Papillomvirus (HPV). Vorter smitter og kan lett overføres til andre mennesker og til andre deler av kroppen. Man smittes ved berøring av vorten, eller indirekte av løsnede hudceller fra vorten 5.

Les mer på vortefri.no

Neglesopp

Neglesopp (onykomykose, tinea unguium) er soppinfeksjon under neglene og er den vanligste formen for negleproblem. Soppen bryter ned bestanddeler i neglen og gir stygge og misfargede negler. Tilstanden kan også gi harde og tykke negler som kan gjøre det vanskelig å klippe/pleie neglene. Utseendet kan forveksles med andre neglelidelser som psoriasis, eksem eller, tørre negler eller andre ytre skader 6.

Les mer på nalox.noSe våre reseptbelagte produkter innen hud

Se våre reseptfrie produkter innen hudReferanser

1: NHI – Akne, sist revidert 11.03.2019

2: NHI – Aktinisk keratose, sist revidert 08.03.2019

3: NHI – Atopisk eksem, sist revidert 10.01.2018

4: Kreftforeningen - Hudkreft, sist revidert 04.06.2019

5: Folkehelseinstituttet – Vorter, Sist oppdatert 28.04.2019

6: Apotek1.no - Neglesopp

Siste oppdatering  23.08.2019